tuning

Schaadt het tunen van uw auto?

De discussie over het tunen van een auto is niet compleet zonder in te gaan op de vraag hoe dit het voertuig op lange termijn kan beïnvloeden – hetzij positief (uiteraard) of anderszins.

Het tunen van een auto kan mogelijk schadelijk zijn voor de functionaliteit van de auto, vooral op gebieden als emissies, betrouwbaarheid en comfort.

Hoewel een goede tuning het brandstofverbruik van uw auto kan maximaliseren en de algemene prestaties kan pieken, houd in gedachten dat het wijzigen van de motor van uw auto of een onderdeel nu betekent dat u net zo vaak onderhoud zult moeten plegen als voorheen.

Dit kan worden vertaald in de noodzaak om meer te besteden aan onderhoud na verloop van tijd. Bovendien, wanneer een tuning proces niet goed wordt gedaan, vooral wanneer het wordt gedaan op het uiterste, een aanzienlijk risico wordt geplaatst op de levensduur van de motor.

Wat is het verschil tussen carstyling en cartuning?

Wat is nu het verschil tussen carstyling en cartuning? De termen worden regelmatig door elkaar gebruikt, tot ergernis van de alsmaar groeiende schare fans van beide hobby’s.

In dit artikel hopen we het verschil tussen carstyling en cartuning uit te leggen om zo de grootste misverstanden de wereld uit te helpen.

Cartuning

Officieel is tuning een containerbegrip waar zowel carstyling en cartuning inbegrepen zijn. De definitie van tuning luidt: het modificeren van auto’s en motorfietsen.

Voor de meeste tuners is er echter een groot verschil tussen carstyling en cartuning. Wanneer zij het hebben over cartuning, dan gaat het om aanpassingen die de prestaties van de auto verbeteren.

Voorbeelden van ingrepen die onder cartuning vallen zijn onder andere het opvoeren van de motor of het monteren van schokdempers voor betere verdeling van het gewicht bij het nemen van scherpe bochten.

Tip: zijwindschermen

Carstyling

Carstyling betreft modificaties van auto’s die, in principe, enkel van esthetisch nut zijn. Deze aanpassingen bevinden zich aan de buitenkant van de auto.

Een persoon die zich richt op carstyling doet het vooral omdat deze een auto wilt die er stoer en vet uitziet. Qua rijgedrag verschilt deze niet van het origineel, tenzij er ook aan de binnenkant van de auto is gesleuteld. Uitgelicht: motorkapverlenger.