voordelen elektrisch rijden

De voordelen en nadelen van elektrisch rijden

Wanneer je in Nederland over de snelweg rijdt, zal het je vast en zeker opgevallen zijn dat er steeds meer elektrische auto’s aan het verkeer deelnemen. Dit is niet voor niets, er zijn namelijk vele voordelen te vinden aan elektrisch autorijden. In dit artikel kun je een aantal van deze voordelen lezen, maar er zijn zeker ook nadelen die we tevens beschrijven.

Elektrisch autorijden is beter voor het milieu

Ervan uitgaande dat er voornamelijk groene stroom gebruikt wordt om de auto op te laden. Zijn elektrische auto’s een stuk beter voor het milieu als bijvoorbeeld diesel of benzineauto’s. Steeds meer mensen met een elektrische auto wekken hun eigen stroom op met zonnepanelen, waardoor het nog een stukje beter is voor het milieu.

Lekker stil autorijden

Er zit geen grote verbrandingsmotor in de elektrische auto’s van tegenwoordig, waardoor de auto’s enorm stil zijn. Hierdoor is er een stuk minder geluidsoverlast en kun je lekker rustig door de natuur rijden, zonder al te veel te verstoren. Echter wordt het soms ook als nadeel gezien, omdat voetgangers en fietsers de auto’s niet horen aankomen.

Fiscaal aantrekkelijk om elektrisch te rijden

Je zult van een aantal fiscale voordelen kunnen profiteren. Zo is de bijtelling van dit soort auto’s een stuk lager dan auto’s op diesel of benzine. Daarnaast scheelt het ook geld aan wegenbelasting en BPM.

Elektrische auto’s hoger in aanschaf

Een groot nadeel van dit soort auto’s is, dat ze duurder zijn in aanschaf. Dit is natuurlijk vervelend als je een beperkt budget hebt. Heb je wel voldoende te besteden dan kan het juist een uitkomst zijn, omdat het eigenlijk een investering is om later minder te betalen aan autokosten.