Bij het kopen van een occasion van een particulier of een professionele dealer is het altijd zaak om net als in Nederland goed op te letten met wat je koopt. Over het algemeen biedt een professionele dealer meer garanties voor een correcte prijs. Maar het is nog steeds belangrijk om goed alert te blijven aangezien er ook professionele dealers zijn die zich specifiek op Nederlandse kopers richten en ze soms onbegrijpelijke contracten laten tekenen.
Ook zijn er misstanden bekend over gemanipuleerde meterstanden terwijl dat in Duitsland strafbaar is. Het is daarom soms handiger om contact te leggen met bijvoorbeeld een Nederlandse importeur die de Duitse markt goed kent en vaak ook het hele importproces voor je kan regelen.
Tip: Auto importeren uit Duitsland – Easy Import
Als je te maken hebt met een dealer met veel ervaring met import, kent hij ongetwijfeld de procedure voor het invoeren van een Duits voertuig in Nederland en kan hij je helpen bij de te volgen procedure, en in het bijzonder bij het verkrijgen van een export kenteken en de verzekering.
Hoe koop je een occasion in Duitsland
Om de auto in Nederland te kunnen registreren, moet de verkoper je 3 documenten overhandigen:
- Deel 1 en 2 van het Duitse kentekenbewijs (KFZ Fahrzeugschein en Fahrzeugbrief)
- Het Kaufvertrag (verkoopcontract) en de factuur als je de auto van een professionele dealer hebt gekocht
- Het certificaat van overeenstemming
Als de koop rond is kun je het voertuig dan eindelijk naar Nederland importeren met het verkregen export kenteken( meestal een Zollkennzeichen) en de tijdelijke Duitse verzekering. Het Zollkennzeichen en de verzekering hebben meestal een geldigheidsduur van minimaal 14 dagen. Professionele dealers die gewend zijn aan Nederlandse klanten, nemen deze formaliteiten meestal voor hun rekening.
Eenmaal in Nederland kun je dan meteen de auto laten identificeren, registreren( nieuw kenteken) en laten keuren bij de RDW, net als bij de aanschaf van een nieuwe auto. Ook hierbij kan een professionele importeur een uitkomst bieden omdat dit dan helemaal voor je geregeld wordt. Na de RDW registratie moet het voertuig worden aangegeven bij de belastingdienst voor de BPM.
Uitgelicht: BPM berekenen & Alles over de BPM aangifte – Easy Import
Een handig feitje is dat als de auto al in Duitsland gekeurd is je dit niet nogmaals in Nederland hoeft te doen. Het enige wat je nog zelf moet regelen zijn zaken die je normaal ook in Nederland nodig hebt bij de aanschaf van een auto, zoals een goede verzekering. Daarna is de hele import correct en volledig uitgevoerd en kun je dus in Nederland de weg op met jouw nieuwe auto.